EKSPEDICIJA  DRUŠTVA MARATONCEV OSVOJILA TURINGIJO
 

Na avtobusni postaji » na Glaziji », dne 20. 4. 2005, ob 24. uri voznik Jože Melavec naloži v kombi sedem člansko »ekspedicijo« društva maratoncev, tokrat »okrepljeno« z dvema izbornima maratoncema, Ljubljančanom Ervinom Šramlom in Kranjčanom Zdravkom Baričem in  »okrašeno« z edino žensko udeleženko  Tajo (kasneje žrtev nemških »paparazzov«). Cilj je dežela Turingija v bivši Vzhodni Nemčiji, točneje rojstni kraj Johanna Sebastiana  Bacha - Eisenach, še točneje 73 kilometrski super maraton Rennsteiglauf v Eisenachu, drugi letošnji supermaraton, ki šteje za  EU-cup.

 Po ugodni nočni vožnji in občasni izgubi orientacije sledi razočaranje ob jutranji namestitvi v realsocialistične bungalove. Kasneje se ta vtis nekoliko omili, ko ugotovimo, da so celo ogrevani in da je na razpolago, sicer skupna, vendar prostorna in čista umivalnica s tuši. Moti oddaljenost od starta v Eisenachu vendar tudi to prebolimo.  Ob vsej ponudbi dan pred startom na splošno zadovoljstvo odkrijemo restavracijo z italijansko kuhinjo in –logično- italijanskim strežnim osebjem (» kelnarco«, ki nič ne razume). Prestanemo zaplete s prijavami. Na slavnosti sprejem pri organizatorju pošljemo močno zasedbo Tajo, Ivana, Matevža in Zdravka ostali pa na »pir« in k počitku. Vstanemo že ob 4. uri saj je ob 6. uri že start. Nato pa se začne, pretežno skozi gozdove potekajoč, sicer pa eden najtežjih supermaratonov. Za nameček še hladno vreme, dež - prave plohe, blato in vzponi in spusti. Kljub temu premagamo razdaljo z božjo in tisti slabše pripravljeni tudi s Tajino pomočjo. Nekaj rezultatov je zelo dobrih, Zdravko Barič odteče 73 kilometrsko progo v 6 urah in 56 minutah, Stane Novak je le 2 minuti za njim, Ervin Šramel teče 7ur in 40 minut, ostali pa smo več ali manj moralni zmagovalci.

Za konec pa zaključna prireditev v šotoru na cilju ( po mojem  s kakimi tisoč udeleženci ), z glasbo v stilu naših »oberkrajnerjev«, stoječ na klopeh in na mizah, pozno v večer dočakamo izbruhe jodlarskega veselja in pir na pir – »do daske«. Ste že bili na Oktoberfestu? Nam tja ni treba! Povratek domov  je bolj zaspan. Blagor šoferju  Melavcu, da se je prejšnji večer držal bolj ob strani.

Bočko