Evropski pokal -  Supermaraton v Mnišku (9.april 2005) – v senci dvoboja Šmarje : Celje


    Sezona za EU pokal ,v katerega je vključenih letos šest evropskih supermaratonov, se je začela s 50-kilometrskim supermaratonom v Mnišku pod Brdom v Češki. Dne 9. 4. 2005 se ga je udeležilo tudi 20 pohodnikov in maratoncev iz Društva maratoncev in pohodnikov v Celju. Preizkusili so se na različnih razdaljah vendar je bila največja pozornost usmerjena na 50 kilometrsko preizkušnjo.

    Dosežene so bile zavidljive uvrstitve posameznikov tudi med prvih petnajst v generalni uvrstitvi in prve tri v posameznih kategorijah (Oberski Franc,Gregorič Edo, Kukovič Higin, Tratnik Dragica ). Posebej je treba povedati, da se je krajšega pohoda udeležil tudi 90-letni Hubert Ankerst.

    Vse dogodke pa je zasenčil že dolgo napovedani dvoboj med ekipama v okviru društva – Šmarčani in Celjani. Celjani so v tem dvoboju veljali za nesporne favorite, skromni Šmarčani pa so še dan pred tekom v Pragi stikali glave in se ukvarjali s taktiko za dvoboj. V njem naj bi zmagal tisti, ki bo imel boljši seštevek časov prvih štirih tekačev iz svoje ekipe. Kapetan šmarske ekipe Franc Oberski je ekipi šele tik pred startom razkril taktiko, ki naj ostane skrivnost, saj se bodo dvoboji še nadaljevali. Za celjsko ekipo so nastopili sami preizkušeni ultramaratonci: Odon Simonič, Stane Novak, Dušan Fister in Higin Kukovič. Šmarčani so šli v dvoboj s postavo Franc Oberski, Bojan Jugovar, Marjan Cmerešek in Milan Birsa. Ves čas teka se je odvijal ogorčen boj in izjemna napetost je vlada tudi v taboru navijačev. Še 10 km pred ciljem se ni vedelo, kdo bo zmagovalec in kdo bo zdržal tempo. Ob koncu se je izkazalo, da je seštevek časov Šmarčanov znašal 21 minut manj kot seštevek časov celjske ekipe. Prizadevnost Šmarčanov je bila nagrajena z veliko zmago. Za vase zaverovane Celjane je bil to tako trd pristanek na realnih tleh, da niso uspeli zmagovalcem niti stisniti roke in priznati poraza, kaj šele, da bi jih častili z »gajbo ….«. Na poti domov je padlo nekaj dvoumnih stavkov, vendar je vse ostalo le pri tem. Ker so tisto popoldne z Barcelono izgubili tudi celjski rokometaši je bilo vzdušje v avtobusu katastrofalno.

    Knežje mesto se je zaradi vsega tega ob prihodu maratoncev zavilo v črnino, med šmarsko – virštanjskimi vinorodnimi griči pa je še dolgo v jutro odmevala vesela pesem.
 

Mi2