PO TEKU SE DAN POZNA (7.maj 2005)


Letošnja, 49. prireditev po poteh okupirane Ljubljane je bila tudi za naše društvo uspešna kot še nikoli do sedaj. Pa pojdimo po vrsti.

Na pot je bilo potrebno kreniti prej kot v predhodnih letih, saj je bil start pol ure prej, kot v prejšnjih leti. Že na poti smo čutili jutranjo svežino. Ljubljana nas je pričakala v za ta letni čas, zelo hladnem vremenu.

Za tek smo prijavili tri trojke: dve v kategoriji starejših veteranov in eno v mešanih trojkah. Prva trojka starejših veteranov nad 50 let je bila v sestavi: Novak, Andrej in Simonič; druga trojka je bila v sestavi: Tonkli, Fister in Bernjak, tretja mešana pa je bila v sestavi: Žaberl T., Birsa in Žaberl I.

Prva trojka v kateri sem sodeloval že v prejšnjih leti, je imela že v preteklosti kar veliko uspehov. Pred dvema letoma smo bili tretji; to je bilo krstno leto med veterani, lani smo bili drugi, zato smo v šali dejali, da pa gremo letos na prvo mesto. Vedli pa smo, da moramo za takšen rezultat teči vsaj dve uri in dvanajst minut, kar naj bilo pet minut bolje od našega dosedanjega najboljšega rezultata.

Obeti pred tekmo so bili slabi. Sam sem si dan pred tekom, pri igranju košarke, nekoliko poškodoval mišico na nogi in nisem vedel, ali bom zdržal celotni tek. Iskali smo celo zamenjavo za mene. Tudi ostala dva člana naše trojke nista bila pretirano optimistična, še zlasti ne za to ker sta vedela, da sem nekoliko poškodovan.

Tek smo pričeli v dokaj visokem ritmu. Po prvih kilometrih sem zaostajal za njima skoraj za sto metrov. Nekje na osmem kilometru pa sem jih dohitel. Od tu naprej pa smo usklajeno delovali na naprej. Do Urha smo pritekli v visokem ritmu, saj je bila naša povprečna hitrost 13,5 km na uro. Na Urhu sem jima dejal, » fantje prihaja ura resnice ». In res je bilo tako. Čez Urha je bilo težko vendar smo vzdržali. Po dveh urah teka smo se začeli spuščati proti Ljubljani. Pred nami so še bili trije kilometri poti.

V zadnjem kilometru smo močno pospešili. Približno dvesto metrov pred nami je tekla trojka, ki bi nam lahko bila konkurenčna v naši kategoriji. Ni nam je uspelo prehiteti, zmanjkalo nam je le nekaj metrov, zato smo bili rahlo potrti, ko smo prišli v cilj. Vedeli smo, da nismo zmagali!

Čas je bi odličen: dve uri in dvanajst minut, pa kaj, ko nismo zmagali.

Čez eno uro, pa je bilo razpoloženje popolnoma drugačno. Trojka pred nami ni bila v naši kategoriji, tako smo bili mi zmagovalci. Za nameček je trojka našega prijatelja, iz Kranja, Gregoriča, zaostala za nami samo 6 sekund. Zmaga je bila sladka!

Druga naša trojka je dosegla čas dve uri in 39 minut, mešana trojka pa tri ure in 13 minut.

Super, da po teku se dan pozna.

Odon Simonič