CELJE - PILŠTANJ - 42 KM BINKOŠTNI POHOD

Društvo maratoncev in pohodnikov Celje je tudi letos, že trinajstič, bilo organizator tradicionalnega binkoštnega pohoda Celje - Pilštanj. Po deževnem tednu v hladnem večeru že skoraj na pragu poletja v noči iz 3. na 4. junij je v Pečovniku startalo preko 80 pohodnikov. Nekateri so se preizkusili v nočni hoji prvič, drugim je bil pohod le trening za daljše poti. Ob poti, predvsem v Dobju pri Planini, so se nam pridružili tudi tisti, ki jim je bila celotna pot preko polj in travnikov ter gozdov predolga. Da se ne bi pohodniki izgubili, so jim pomagali oštevilčeni smerokazi, ponekod osvetljeni z vrtnimi svečami.

Pot je vodila čez Celjsko kočo proti Svetini in Šentrupertu. Nekateri so bili sicer že utrujeni v Dobju, toda pogumno so se podali proti Repužu in Planinski vasi. Zadnji del poti je potekal preko Bistrice in Lesičnega. Ob poti so se pohodniki lahko ustavili v sedmih okrepčevalnicah, kjer so jim ponudili brezplačno čaj, možno pa je bilo naročiti tudi hrano.

Prvi pohodniki so prihajali na cilj v Pilštanj že po dobrih šestih urah. Večina pa prijetno utrujena v jutranjih urah, kjer so se vključili v Binkoštno praznovanje v organizaciji Turističnega društva Pilštanj ter Kulturnega društva Lesično - Pilštanj. Ogledali so si pripravo pastirske hrane, poslušali trjančenje cerkvenih zvonov in petje jutrnic ter pilštanjske himne. In tudi izbor najlepše okrašene krave ni manjkal. Zanimiva tradicija je v tem delu naše lepe domovine tudi venčanje pastirjev - Kenika in Luknce. Ob glasbi so se najbolj neutrudni zavrteli.

Po prebujeni noči so se pohodniki z zadovoljstvom vrnili z organiziranim avtobusnim prevozom nazaj v Celje.

Pohoda se je udeležilo veliko mladih, ki so ugotavljali, da je nočni pohod dobro preživeta noč.
 

Janez Kožuh