EISENACH 2013 – praznik teka

Datum: 25.5.2013

Supermaraton Rennstaiglauf spada med največje tovrstne prireditve na svetu. Na razdalji 72,7 km se je leto zbralo blizu 3000 maratonk in maratoncev; presenetljivo se teka vsako udeležuje zelo veliko žensk.

Rennstaiglauf je pravi praznik za tekače, saj se na supermaratonu, malem maratonu in na klasičnem maratonu zbere več kot 15.000 tekačev; tekaške proge so speljane iz različnih koncev, vendar pa imajo vsi tekači cilj v Schmiedefeldu.

Že nekaj dni pred maratonom se veliko tekačev pripelje z avtodomi, da še pred malo trenirajo; po teku pa je neverjetna zabava v šotoru, kjer se zbere več kot 3.000 tekačev in navijačev. Njihovo plesišče so klopi, v rokah pa jih večina drži pivo in tako nazdravljajo tistemu, kar jim je uspelo preteči. Vsak pač ima svoje cilje.

Letos je bila proga na 72,7 km precej zahtevna, saj je ponoči močno deževalo, zjutraj pa je bilo zelo hladno; le nekaj stopinj nad ničlo. Večji del maratona je speljan po gozdu in ima številne vzpone in strme spuste.

 
 

Že takoj po štartu v Eisenachu se prične strm vzpon, ki se konča na desetem kilometru; potem pa se proga nekoliko zravna, vendar se še vedno vpenja vse do 23 km, ko se prične dolg strm vzpon do oddajnika na 25 km, kjer je bila tudi prva odstopna točka.

Ves čas tekače spremljajo presenečanja s krajšimi ali daljšimi vzponi in spusti. Najbolj sem si zapomnil tistega po 42. km in zadnjega po 62. km, ki nas je pripeljal do najvišje točke maratona do 973 m visokega Hochster Punkta; od tu pa večji del maratona poteka navzdol proti cilju, čeprav so še nas vedno spremljala presenečanja, strmi vzponi in spusti; vseh je na celotni progi vsaj 40. Proga kljub temu ne bi bila tako zahtevan, če ne bi bila speljana po gozdnih poteh z veliko vode, blata in kamenja.

Organizatorji pa so seveda odlično poskrbeli za maraton; okrepčevalnice in zdravstvena oskrba so na vsakih 5 do 7 km; veliko je gledalcev ob progi, zlasti tam, kjer trasa maratona prečka lokalne ceste, zelo veliko pa je navijačev in gledalcev na cilju.

 
Celotno prireditev je iz helikopterja prenaša lokalna televizija.

Sam sem maraton pričakal z mešanimi občutki, saj sem teden dni pred maratonom pretekel razdaljo med Celjem in Logarsko dolino; imel pa sem tudi zdravstvene težave pred in zlasti med tekom, pa sem na koncu bil zadovoljen, saj sem izpolnil pogoje za letošnji ultramaratonski pokal; enako je uspelo tudi mojemu prijatelju Andreju, Edija pa še čaka maraton v Bielu, da bo dosegel zastavljeni cilj. Z nami sta bila tudi dva novinca, ki sta bila tudi zelo uspešna; Bogdan je bil odličen, Primož pa seje moral kar truditi, da mu je uspelo priti do cilja.


Greste drugo leto z nami? – Se vidimo 17. maja?

Drugo leto morate biti zraven!

Odon Simonič, predsednik DMP Celje


DRUŠTVO MARATONCEV IN POHODNIKOV
Kidričeva 3, p.p. 257,3000 Celje SLOVENIJA
Ž.R.: Sl 56-0600-0011-8418-093


tel.: 031 – 481 – 373
fax: 03- 71- 21 - 362
informacije: ZŠAM Celje tel.: 03 42-54-660
E-mail: maraton-ce@siol.net
http://www.drustvo-maratoncev-celje.si