Domov / Arhiv

Trojna zmaga na 30. Athletemaratonu Celje - Logarska dolina

Datum: 6. september 2014
 

Zanimiv prihod prvih tekačev skozi ciljno črto. Fantje so celotno traso pretekli skupaj, složno kot eden in ciljno črto prečkali z enakim časom. Gesta, ki je še kako zabavna. Skupaj so tekli od starta do cilja.

Prvo soboto v septembru je deževalo, čeprav je bila napoved malo drugačna. Maraton Celje – Logarska dolina je dočakal visok jubilej, čeprav mu na začetku tega nihče ne bi prisodil. Da bo obstal toliko let in da se bodo tekači kljub dežju in težkim pogojem razmočene poti z veseljem pognali novim zmagam naproti. Premagati sebe v trenutkih krize, premagati naravo in oditi na pot, nekateri že petindvajsetič. V cilju smo čakali zmagovalca kot vsako leto. Ja, vsako leto radovedno čakamo komu bo uspelo prvemu preteči to ne preveč kratko pot. In smo ga dočakali. Kot vsako leto. Ampak ne enega, letos smo dočakali tri zmagovalce. Trije fantje so istočasno pritekli v cilj.
Hajdinjak Danijel, Senica Vid in Žontar Aleš so z odličnim časom 5:23:19 vstopili v ciljno areno... Prva v ženski kategoriji pa je letos v cilj pritekla nasmejana sedeminštiridesetletna Nemka Kern Karin s super časom. Lanska zmagovalka Celjanka Robnik Nataša si je pritekla odlično drugo mesto.

V soboto, 6. septembra, se je na pot z različnih startov kljub slabemu vremenu podalo 759 tekačev in tekačic. Iz Celja jih je na ultramaraton startalo 250. Pri Letušu so zaradi razmočene proge ob Savinji tekli po planu B, torej po regionalni cesti proti Mozirju. Tekači in tekačice so kljub dežju tekli zelo neobremenjeno. Če si jih opazoval varen iz avtomobila so delovali zelo umirjeno in jih ni motilo nič zunaj njihovega fokusa, preteči zadano razdaljo.

Zmagovalna trojka Danijel, Vid in Aleš je tekla traso skupaj celotno pot od starta do cilja.
Na poti so se dogovorili, da se ne bodo borili na vso moč kdo je močnejši, ampak se bodo skupaj bodrili in ponovili izid iz leta 1989, ko so trije tekači pred 25 leti z istim časom pritekli v cilj. Senica Vid je lansko drugo mesto letos zamenjal za prvo in tekel za več kot 16 minut hitreje. Aleš Žontar je lansko leto tekel iz Mozirja in zmagal v maratonu, letos pa je uspel z zmago na ultramaratonski preizkušnji.

Karin Kern je Nemka, ki je prvič obiskala Slovenijo in takoj zmagala. Nad deželo in ljudmi je bila navdušena. Z odličnim časom 6:07:39 je premagala lansko zmagovalko ulramaratona, domačinko, Celjanko Natašo Robnik, članico Društva maratoncev in pohodnikov Celje, ki se je ultramaratona udeležila osmič. Nataša je dosegla čas 6:26:03. Tretje mesto je dosegla Brigita Burja iz Radomelj s časom 6:30:35.

Med maratonci, ki so v Logarsko dolino pritekli iz Mozirja, so prva tri mesta v moški kategoriji zasedli Podgoričan Marko Bratuša (2:58:03), Celjan Andrej Cvikl (3:05:50) in Kamničan Gregor Ferbežar (3:21:17). Pokale v ženski kategoriji so si razdelile Mojca Justin iz Šmartnega pri Litiji (4:03:13), Urška Robnik iz Radovljice (4:04:34) in Mozirčanka Petra Kronovšek (4:11:22).
Med tekači z Ljubnega so 27-kilometrsko progo najhitreje premagali Niko Čuček iz Jurovskega dola (1:52:53), Ljutomerčan Danilo Magdič (1:52:53) in Ljubljančan Ramon Turnes Perez (2:05:20), najhitrejša ženska tekačica na tej razdalji je postala Nataša Aljančič iz Domžal (2:09:43), druga Majda Trček iz Gorenje vasi (2:19:09), tretja Anja Zima iz Radovljice (2:27:03).
Kot je že običajno, največ tekačev in tekačic začne tek v Lučah, kjer jih od Logarske doline loči 17 kilometrov poti v prečudoviti naravi. Zmagal je Matevž Schaubach iz Ljubljane (1:03:51), drugi je bil Stojan Švigelj z Vrhnike (1:06:25), tretji pa Matjaž Vrhunc iz Ljubljane (1:08:14). Pri ženskah je naslov ponovno ubranila zmagovalka Mateja Mlinar (1:15:35), Marta Plahuta je bila s časom 1:21:51 ponovno na drugem mestu, tretjeuvrščena pa je bila Mateja Tofant s časom 1:23:47. Vsem udeležencem maratona iskrene čestitke. Čestitke seveda tudi jubilantoma, ki sta najdaljšo razdaljo premagala 25-tič. To sta Milan Pilih in Leopold Drame.

Seveda pa maratona ne bi bilo brez podpornikov. Na progi so bile okrepčilne postaje na običajnih mestih. Zelo dober pasulj in zelenjavno juho je zakuhala kuharske ekipe Slovenske vojske. Tekmovalcem sta bili na voljo tudi ekipa odličnih maserjev in budna zdravniška ekipa, za red v prometu so skrbeli redarji, številni sponzorji pa so podarili bogate nagrade, ki jih je ponujal srečelov. Jubilejni 30-ti ultramaraton je uspel. Vemo, da bi lahko bil boljši, vemo pa tudi, da ga brez srčnosti in požrtvovalnosti ljudi, ki ga pripravljajo in seveda brez tekačev ne bi bilo. Hvala vsem. Hvala tudi tistemu, ki se je ponudil in odpeljal slabovidnega tekača proti njegovemu domu. Rezultate in fotografije ultra maratona si lahko ogledate na spletni strani


http://www.drustvo-maratoncev-celje.si/logarska/rezultati.html

Za društvo maratoncev in pohodnikov Celje
Irena Žgank


DRUŠTVO MARATONCEV IN POHODNIKOV
Kidričeva 3, p.p. 257,3000 Celje SLOVENIJA
Ž.R.: Sl 56-0600-0011-8418-093


tel.: 031 – 481 – 373
fax: 03- 71- 21 - 362
informacije: ZŠAM Celje tel.: 03 42-54-660
E-mail: maraton-ce@siol.net
http://www.drustvo-maratoncev-celje.si